Sambal Belimbing Buluh | Tirana Aduka
Custom Search

Monday, July 27, 2015

Sambal Belimbing Buluh

Sambal Belimbing Buluh


Bahan bahan Menyajikan Sambal Belimbing Buluh

1.Belimbing Buluh
2.Bawang Besar dua ulas
3. Bawang Putih 4 ulas
5. ikan Bilis kopek
6. Cili Padi 20 tangkai ( kalau nak lagi pedas  tambah lagi cili)
7. Gula 
8. Garam



Cara Menyediakan Sambal Belimbing Buluh

1. Belimbing buluh di cuci dan di toskan hingga kering. Kemudian belimbing buluh di masak tanpa menggunakan minyak atau air, belimbing buluh akan mengeluarkan airnya sendiri dan api yang di gunakan ketika memasak sederhana perlu di ingat , masak hingga kelabu selama 3 jam. TA tak buat terus menerus..TA buat selama 5 hari dalam sehari masak setenagh jam atau 45 minit lepas tu tinggal dan tutup esoknya TA sambung lagi sedikit demi sedikit..Nampak rumit tapi perlahan-lahan




2. Bawang putih, bawang merah dan ikan bilis kopek di tumbuk dalam lesung batu, bukan tak nak guna blender, cuma nakkan ianya nampak kasar..

3. Tumiskan bahan tadi yang di tumbuk dengan belimbing yang telah siap kita masak selama tiga jam tadi..


13 comments:

mizz yatiey said...

MY selalu jumpa ni, tapi MY tak makan...cam mana rasanya

eita said...

tak pernah lagi cuba makan...lagipun kat sini susah nak cari belimbing buluh...

bak lah sini sikit...

supri said...

trimakasih infonya...
sangat menarik dan bermanfaat...
mantap deh infonya...
kunjungi balik yah nonton flim online di : http://inibos.com

H2H Token lisrik said...

makasih banyak boss atas informasinya, benar2 sangat menarik dan sangat bermanfaat sekali artiken ni boss..
salam kenal dan salam sukses boss..

Izz Latif said...

Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@zalora.com.my jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

TiranaAduka said...

Thanks all Sufi sinhgah

TiranaAduka said...

Thanks all Sufi sinhgah

RIZKI CP said...

baru denger ada sambal belimbing., kayanya nampol tuh :D., salam kenal

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

oakleyses said...

chanel handbags, michael kors outlet online, gucci handbags, michael kors outlet online, longchamp outlet, cheap oakley sunglasses, burberry handbags, michael kors outlet online, nike air max, ugg boots, uggs on sale, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, oakley sunglasses, longchamp outlet, polo ralph lauren outlet online, michael kors outlet online, michael kors outlet, longchamp outlet, michael kors outlet, ugg boots, uggs outlet, oakley sunglasses wholesale, uggs outlet, kate spade outlet, christian louboutin, louis vuitton outlet, burberry outlet, replica watches, nike outlet, louis vuitton, polo outlet, louis vuitton outlet, jordan shoes, tiffany jewelry, oakley sunglasses, ray ban sunglasses, replica watches, louis vuitton, nike free, ray ban sunglasses, tiffany and co, prada handbags, christian louboutin outlet, tory burch outlet, prada outlet, oakley sunglasses

oakleyses said...

michael kors pas cher, nike free uk, coach outlet store online, ray ban pas cher, nike air max, hollister uk, jordan pas cher, north face uk, nike blazer pas cher, longchamp pas cher, polo lacoste, timberland pas cher, converse pas cher, true religion outlet, sac vanessa bruno, polo ralph lauren, michael kors, nike roshe run uk, louboutin pas cher, nike free run, sac longchamp pas cher, nike air force, true religion jeans, michael kors, lululemon canada, abercrombie and fitch uk, hogan outlet, nike air max uk, michael kors outlet, nike tn, vans pas cher, air max, north face, guess pas cher, replica handbags, nike roshe, ralph lauren uk, ray ban uk, kate spade, true religion outlet, mulberry uk, hollister pas cher, oakley pas cher, nike air max uk, coach purses, true religion outlet, coach outlet, new balance, burberry pas cher, sac hermes

oakleyses said...

reebok outlet, lululemon, louboutin, asics running shoes, oakley, vans outlet, soccer shoes, insanity workout, iphone 6s plus cases, iphone 5s cases, timberland boots, bottega veneta, ralph lauren, instyler, celine handbags, valentino shoes, iphone cases, iphone 6 cases, longchamp uk, p90x workout, iphone 6s cases, mac cosmetics, nike trainers uk, beats by dre, north face outlet, s6 case, giuseppe zanotti outlet, mcm handbags, nike roshe run, north face outlet, nike air max, ghd hair, hollister clothing, new balance shoes, soccer jerseys, abercrombie and fitch, jimmy choo outlet, iphone 6 plus cases, hollister, mont blanc pens, wedding dresses, nike huaraches, ferragamo shoes, nfl jerseys, baseball bats, herve leger, babyliss, ipad cases, chi flat iron, hermes belt

oakleyses said...

pandora jewelry, canada goose outlet, coach outlet, hollister, canada goose outlet, doudoune moncler, canada goose outlet, barbour, swarovski, louis vuitton, moncler outlet, nike air max, moncler, moncler, ugg,uggs,uggs canada, ugg pas cher, juicy couture outlet, canada goose jackets, vans, louis vuitton, canada goose, converse outlet, converse, ray ban, karen millen uk, supra shoes, toms shoes, juicy couture outlet, marc jacobs, ugg, pandora uk, montre pas cher, thomas sabo, swarovski crystal, hollister, barbour uk, moncler uk, louis vuitton, lancel, ugg uk, louis vuitton, links of london, replica watches, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, gucci, louis vuitton, canada goose, canada goose uk, moncler outlet, pandora charms, pandora jewelry