Kalau orang bersalin, biasanya masak sup kan... Tapi ada orang tak lalu. Apa2 pun boleh...ikut selera TA la. Nak masak sweet n sour pun tak ada masalah. Nak panggang, nak goreng cili, nak buat ikan sumbat, semua boleh. Kalau kita kan biasanya buat sambal lah...baru ngam. Gorengkan dulu haruan nie. Lepas tu tumbukkan bawang merah kecil, bawang putih, halia dan lada hitam dalam lesung. Terus tumis dalam kuali. Bila dah masak, jangan sampai garing, masukkan ikan tadi. Gaul. Ha, barulah ada khasiat. Baik untuk keluarkan angin, baik untuk cedera dalaman dan makan pun enak yer kang...
Kalau orang bersalin, biasanya masak sup kan... Tapi ada orang tak lalu. Apa2 pun boleh...ikut selera TA la. Nak masak sweet n sour pun tak ada masalah. Nak panggang, nak goreng cili, nak buat ikan sumbat, semua boleh. Kalau kita kan biasanya buat sambal lah...baru ngam. Gorengkan dulu haruan nie. Lepas tu tumbukkan bawang merah kecil, bawang putih, halia dan lada hitam dalam lesung. Terus tumis dalam kuali. Bila dah masak, jangan sampai garing, masukkan ikan tadi. Gaul. Ha, barulah ada khasiat. Baik untuk keluarkan angin, baik untuk cedera dalaman dan makan pun enak yer kang...
ReplyDeletesalam tirana...
ReplyDeleteada khasiat tertentu ikan ni kan?masak gulai dgn tempoyak kot...saya tak makan ikan ni...hehehehe
Kalau org Jepun mereka akan makan mentah2 ikan tu..kononnya supaya zat di dalamnya tak hilang!!!
ReplyDeletesalam...
ReplyDeleteptg ni minum teh tarik je..perut masih kenyang mkn masakan ibu tghari tadi....
sampai letak link tuuuu...hehehehehe
terimakasih...hehe
biasa abang ipar goreng garing je
ReplyDeletekalau nak menu sihat..boleh buat masak sup atau kukus halia.
ReplyDeletebagus ikan ni untuk org lepas bersalin kan.. xpernah makan lagi..
ReplyDeleterasanya sedap lagi kalau goreng kot.. tak terasa hanyir.. mungkin la..hee
buat masak kukus grill panggang kukus....kihkih....
ReplyDeleteakak pilih bakar....kalau buat sup kena buh halia byk bg tak bau hanyir.akak makan time dlm pantang je dulu
ReplyDeleteperghhhh sedap ni goreng...makan dgn nasi panas or ratah begitu saja...hehe
ReplyDeleteSalam tuan tirana...
ReplyDeleteSinggah kejap waktu malam...
ooo ini biasa untuk orang lepas bersalin
ReplyDeleteHaruan ni banyak khasiat....
ReplyDeleteKalau kena alergic pokok binjai...lendir dia sapu kat alahan tu..
kalau nak cepat baikk.. cuba makan mentah-mentah.. cicah sos.. ada bran?
ReplyDeletesalam abg ta..
ReplyDeleteanna rasa bakar cicah air asam best kot...
kalau akak le, buat sup memang tak leh nak makan. ntah le..
ReplyDeleteselalunya mak akak akan goreng dulu ikan haruan tu. potong kecik kecik. then dia akan wat masak asam.
letak halia, serai, lengkuas dan perahan air asam jawa. memang laju je bila makan...
bakar n buat sup..dua2 sedap.
ReplyDeletebuat sup sedap...
ReplyDeletesemoga cepat sembuh TA.. lama x dtg ziarah sini.