MINYAK HITAM KERETA | Tirana Aduka
Custom Search

Monday, April 22, 2013

MINYAK HITAM KERETA

MINYAK HITAM KERETA

Hari ini TiranaAduka ingin mengajak para pembaca mengenali serba sedikit tentang minyak kereta ,
Tapi bagi mereka yang mengetahui tentang kereta, bagi yang kurang tahu boleh juga sebagai menambah pengetahuan anda  dalam penjagaan kereta anda dan yang pastinya anda mempunyai kereta.
Tak kira sebiji atau tiga empat biji .. kereta anda haruslah di jaga sebaik yang mungkin atau anda sudah tetapkan jadual penyelengraan bagi kereta anda.. TAHNIAH bagi yang prihatin untuk
menjaga kereta sendiri

http://aku-saya-alam.blogspot.com
SHELL HELIX
Shell HELIX HX5  15W-40 minyak hitam yang berkualiti, Bagi pendapat TiranaAdka minyak hitam ni baik dan bagus..harganyanya pun agak mahal sedikit..sebab TiranaAduka berkata sedemikian kerana selang 5 7 bulan harganya akan naik RM2 ke RM2.30 sebotol ( 4litter. )
Kalau mampu apa salahnya tak kisah sebab bukan setiap bulan anda akan menukar minyak hitam ni pada kereta anda ..sebaiknya setelah mencecah 5 ribu kilometer..

Bagi yang mampu maintain menggunakan minyak hitam SHELL HELEX HX5 ni akan akan merasakan betapa lancarnya engine anda pabila di start. dan ianya mengurangkan kegeseran pada piston kereta anda. berdasarkan pengalaman yang TiranaAduka ada sedikit maklumat ini TiranaAduka kongsikan pada semua..Kesemua motorsikal Classic TiranaAduka menggunakan minyak hitam SHELL HELIX HX5 ni...bukan nak promosi..tapi memang teserlah keberkesanannya

http://aku-saya-alam.blogspot.com
Castrol GTX 20W-50
Minyak hitam GASTROL GTX 20W-50. Minyak hitam ini berkualiti tetapi AWAS ada tiruan dan hati-hati jika membelinya..bagi yang tak tahu mungkin boleh search kat Google..Ok..

Minyak Hitam Gastrol ini bukan tak bagus...BAGUS..!!!! dan berkualiti juga..serius kata..
Harganya tak mahal walau telah 3 kali naik dalam tempoh 4 tahun kebelakangan ini..

TiranaAduka menggunakan minyak hitam GASTROL ini..
Memandangkan harganya yang tak mahal dan tak murah...Amat berpatutan bagi yang membeli dengan sendiri..
TiranaAduka tak dapat nak bagi harga sebenar Kesemua minyak hitam di sini kerana..............

Survey yang TiranaAduka lakukan pada 3 bulan lepas di pelbagai tempat memang berbeza harganya dari satu tempat pada satu tempat yang lain...banyak faktor  yang mempengaruhi harga minyak hitam ni...Sebagai contoh kos sewa kedai yang mahal + gaji pekerja + upah penghantaran dari kedai spare part ke bengkel penyelenggaraan ( bengkel pomen) dan banyak faktor lain yang mempengaruhi harga minyak hitam ini..


http://aku-saya-alam.blogspot.com
MOTOBEST engine OilBagi yang mapu atau yang mempunyai duit lebih tentunya akan memberikan yang terbaik pada kereta yang di miliki.. Gambar di sebelah  adalah salah satu contoh minyak hitam yang baik dan berkualiti juga..boleh di gunakan pada kereta anda
.
TAK KIRA samaada anda menggunakan minyak hitam yang mahal atau yang sederhana..YANG PENTING..waktu servis kereta anda hendaklah TEPAT...itu yang amat penting..
KERANA APA...?

Jika kita menjaga kereta kita tepat pada masanya..mungkin ada kerosakkan lain poada sistem kereta kita yang kita tak sedari ...nampak pada waktu penyelenggaraan dilakukan
Itulah hikmahnya..Contoh paling mudah WAYAR PADA CABLE plug kereta mudah tercalar atau reput tanpa kita sedari dan Contoh mudah lagi.. TUTUP RADIATOR kadangkala sudah haus di bahagian dalam kereta anda...adakah anda PERASAN atau ANDA TAHU.....?

Untuk peringatan dan perhatian tulisan di atas di tujukan pada kereta yang telah menjangkau usia 8 ke 10 tahun atas..bagi yang mempunyai kereta baru atau baru 5 tahun menggunakan kereta anda..tak perlu risau..

TiranaAduka~~7 comments:

Unknown said...

kena tengok juga ada kereta yg sesuai dgn minyak itam tu..

Unknown said...

remy serah pada makanik jer.... alhamdulillah...so far kereta ok...dah bertahun dgn kedai yg sama....

Annamariana1989 said...

salam..
anna pilih shell helix sebab memang sesuai ngan keta :)

oakleyses said...
This comment has been removed by a blog administrator.
oakleyses said...
This comment has been removed by a blog administrator.
oakleyses said...
This comment has been removed by a blog administrator.
oakleyses said...
This comment has been removed by a blog administrator.