Kepenak | Tirana Aduka
Custom Search

Wednesday, November 28, 2012

Kepenak

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Belajar Bahasa Jawa

Ayat Dalam Bahasa Jawa

Kabeh Wong Arek Kepenak
Apik Lakon ne Ngawe Uripan
Men Di Sawang Pantes ,
Ngoleh Rejeki Ngawe Mangan
Kepenak ei Dirasani dewek
Wong ngor Nyawang Wae'


Maksud Ayat Dalam Bahasa Malaysia

Semua Orang Hidup Hendak Senang
Prilaku Yang Baik Dijadikan Kehidupan
Biar Dilihat Elok
Mencari Rezeki Buat makan
Senangnya Dirasakan Sendiri
Orang Ramai Hanya Melihat Sahaja

TiranaAduka



45 comments:

Mummy Akmar said...

PANDAI BERBAHASA JAWA YER

hnahdy said...

susah jugak nak sebut

TiranaAduka said...

*mummy Akmar
Boleh la sikit sikit.....Terima kasih sudi lapangkan masa di blog tirana aduka ni......

Maz Brams said...

kepenak ora kepenak tetep ngumpul ya tirana..

Cik Muda said...

BAHASA JIWA BANGSA.!

TiranaAduka said...

*Hnahdy
Slow-slow...take your time..layan santai santai

*Mas Brams
Lebih kurang begitulah sahabat..Thanks sudi mampir...

*Cik Muda
Yes...!!!!!!!!!!....terima kasih sudi lapangkan masa ye cik muda....
Dalam Bahasa Jawa "Cik Muda" adalah
'WOK NOM" hehhehehhehe

Anum said...

lama2 jadi pandai

intanfirdaus247 said...

abang TA, kepenak tu apa? susah juga nak nyebot

Ratu Hatiku said...

hehehe..terbelit jugak lidah nie nk nyebut... Bkn sng zaman skg org muda2 msh blh berbahasa mcmnie.. :D

TiranaAduka said...

*Anum
Tepat sekali. Sabar dan pelan pelan

TiranaAduka said...

*intanfirdaus247
Ada tu kat atas...layan santai santai je intan. Maksudnya ialah.. senang.

TiranaAduka said...

*Ratu Hatiku
Kat blog tirana aduka ada.tak de masalah leh rujuk kt sini.mana yg ta tau.kita kogsikan bersama.

siti fatimah said...

aduhai.. berbelit lidah ni dok baca. memang patut pun kita tak dilahirkan sebagai org jawa. sebab lidah ni tak mau nak berjawa sangattttttttttt

Cik Nur said...

gagap gak baca ni..hihihi

Kesuma Angsana said...

berbelit lidah baca ni

Sherwieyna Muzzawer said...

Alamak tak fahamlah..heheh

TiranaAduka said...

*siti fatimah
*cik nur
*kesuma angsana

Terima kasih sudi singgah wakaupun sibuk dgn tugasan seharian.....
Layan santai je bahasa jawa ni.....manalah tau...ada perkataan yg tsk psham leh rujuk kst blog tirana aduka ni.......
Terima kasih .......

TiranaAduka said...

*sherweyna
Kan ada maknanya di bwah tu..tak perasan erk? Tq sudi singgah..

Wak Gelas™ said...

waduhh waduh, iso pinter ngomong jowo la mbakyu tirana seng ayu iki.. wak kok dadi isin toohh.. ihIIKkks

Eiqa Almond said...

errkk..
berbelit jugak eiqa nak baca..
hehee
tp best belajar ckp bahasa lain :)

miz ruha said...

yang ni langsung tak boleh nak teka...
kalau yang tukul dulu ada la juga word yang boleh diteka...

TiranaAduka said...

*wak gelas
Terima kasih sudi singgah..wah wah..speking german kat sini..ok je layan..alon alon.

*Eiqa Almond
Ok je..santai2 belajar bahasa jawa di blog ni. Tq sudi dtg.

*Miz Ruha
Tak pe..slow2 belajar.yg penting leh tanya ayat mana yg tak paham.tq sudi dtg..mlm tadi dah bw kt blog sis.dh aprove lum komen2 tirana aduka? Hehehe

Em Albar said...

bagus kata katanya saya copas ya buat update status, hehehhe

TiranaAduka said...

*Em Albar
Monggo...
Terimas sudi mampir..

budi os 19 said...

wah ...ternyata mbak Tirana suka dengan bahasa jawa ya....hehe

apa memang sudah pandai nih... hehe :D

Nakusan said...

wah ada bahasa jawa juga ya kawan. mantep bener deh...hehehe

salam sehat ya kawan..

fatin amalina husna said...

susahnya nak sebut..haha..

bukan senang nak hidup senang kan..

TiranaAduka said...

*budi os
Ya beneran.
Kalau ada yg tersalah mohon di perbetulkan kang budi os.trimas

TiranaAduka said...

*Nakusan
Begitulah nakusan..apa yg tirana aduka tahu di kogsikan disini.trimas sudi mampir.

TiranaAduka said...

*fatin amalina husna
Layan slow2
Itulah dunia realitinya.

Aiman Ayie said...

when I read those jawa lines.

somehow, I heard my mom talking

hahaha

mak orang jawa, tapi saya lansung tak reti cakap jawa.

pfft

TiranaAduka said...

*Aiman ayie
Hahahaha ok je bro aiman..layan santai santai.kalau ada yg tak paham leh tanya tirana aduka.

Thanks aiman ayie sudi dtg.

Direktori WeBlog said...

Makasih infonya.
Salam kenal dan kalau sempat mampir dan submit url blognya di blog direktori saya, gan. :)

Jna marcello said...

TA na rasa Na da cmmnt entry ini.
tp xde pun....

MulutPayau said...

alahai susah jugak nak baca..terbelit lidah dibuatnya...hehehe

MulutPayau said...

alahai susah jugak nak baca..terbelit lidah dibuatnya...hehehe

TiranaAduka said...


*Derektory WEblog
Ok gan nantikan kunjungan tirana aduka

*jna marcello
Erm..komen kt sini tak de aprovel..cuba cek balik setting jna.

*mulut payau
Relex..2x santai santai je sebut, lembut kan lidah tu..hehe.

YUDIK SHARE said...

Susah juga yah shob .. heheh Salam untuk anak TiranaAduka :)

nur anis said...

saya ni kalau dengar orang cakap, boleh paham..tapi nak baca apa yang ditulis, agak pening sikit..huhu

Remy hazza said...

sekali lagi remy kena betulkan lidah....... he3..nak kena mkn byk tempe lepas nie,..... baru boleh lancar......he3

TiranaAduka said...

*yudik share
*nur anis
*remy hazza

Terima kasih sudi singgah.layan bahasa jawa by tirana aduka santai santai je..tp all

Si Matatajam said...

Kalau Si Matatajam dalam bahasa jawa sebut apa?

hainom OKje said...

Memang betul tu,.. jarang manusia yg nak susah ...tapi kalau dah ditakdirkan nak buat cam ne!

Anonymous said...

saya dah telusuri blog tuan ini...
ternya ianya adalah kisah kehidupan tuan yang sebenar....
anak didik ummi..

Anonymous said...

Harap Tuan tak berkecil hati saya datang dan tulis di blog tuan ini....
Ustz Adam_