Bahasa Jawa- TEGEL | Tirana Aduka
Custom Search

Thursday, November 29, 2012

Bahasa Jawa- TEGEL

Bahasa Jawa

Aku Orak Tegel Gawe Koyo Ngunu
Men Aku Susah Orak Opo
Mumpung Igik Waras
Ngolek Sandang Pangan Seng Apik
Ojo Ngawe Kerjan Napos
Orak Apik 
Wong Orak Reti
Tapi Pengeran........




Maksud Ayat Dalam Bahasa Malaysia

Aku Tidak Sampai Hati Hendak Buat Begitu
Biar ku susah Tidak Mengapa
Selagi Masih Sihat Walafiat
Mencari Nafkah Yang elok-elok
Jangan Buat Kerja Tipu
Tidak Baik
Orang Tidak Tahu
Tapi Yang Maha ESA..........


TiranaAduka

68 comments:

Alindro Nugie said...

Ga ngerti bahasanya.
Salam kenal Sobat,ditunggu komen baliknya.

TiranaAduka said...

*Alindro Nugie
Salam kenal Jua Alindro Nugie nantikan kunjungan TiranaAduka sahabt..

Anum said...

selamat pagi

TiranaAduka said...

*Anum
Selamat pagi sis anum
Assalamualaikum wbth...sis anum....

Hanis Azla said...

Kabare wak?

walaupun mak mertua orang jawa, tapi masih tak faham bahasa jawa sbb suami pun tak reti juga..

Zurina said...

singgah belajar bhsa jawa jap..;)

lieyalatif said...

ala tak reti...walopun atuk n nenek jawa....kite ni dah jawa murtad hahaahahaa...tapi menarik bahasa jawa ni sebenarnyer...

Herman Bagus said...

Kurang ngerti sama bahasanya nih sob hehe

mamawaiz said...

like..nak copy kat fb boleh tak?
rezeki ni jgn di main-main, jadi darah daging..so cari yg halal sahaja w/pon sikit..kan?

Kakzakie said...

Angger wes ono kerjo lakoni seng apik-apik. Ngolek kerjo sak iki payah. Ngolek seng halal.

Haaa.... men kabeh orak ngerti janji TA paham wes hihi...

Ratu Hatiku said...

hehehe... dasyat la... RH tau siji loru tolu papat itu jerk.... :P

intanfirdaus247 said...

betul abang TA, jangan buat kerja yg tidak baik...kan

Obat Jantung Bengkak said...

Terimakasih sudah memberikan terjemahannya soalnya saya tidak mengerti bahasa seperti itu tapi saya sangat suka ketika sule dan nunung yang berbicara dalam acara OVJ.

#salam_kenal

siti fatimah said...

oo... orak tu maksudnya tidak ek?

Miza Yusof said...

salam. tak pandai la. tapi takpe boleh bahasa sikit-sikit bahasa jawanya :)

boni kacak said...

pergh..nampak sangat aku ni jawa murtad.. tak reti langsung bahasa jawa..hehehehe

Ikhwan Suhaimi said...

boleh bukak kelas bahasa Jawa la .. :)

Maz Brams said...

kayaknya bahasa jawa-nya versi jawa timuran ya sob..?

wisata bakti alam said...





kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
semoga bisa jadi semangat
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

nadia said...

susahhh jugak kan nak paham. ;p

Ira said...

salam tirana.. sib baik la ada maksud ayat dlm bm. kalau x, ira x faham 1 apa pun. pernah dgr org ckp jawa, tp mmg x faham.. mgkn kalau selalu dgr, blh faham kot.

Haryati Faizal said...

betul tu TA,
biar apa yg kita makan tu dr hasil yg halal....

Supercoolzz said...

Tegel itu podho karo tega ya?
whahaa keren jowo abisss..:)

nur anis said...

uppss..ada beberapa ayat yang saya tak faham..pekat sangat ni jawanya..huhu

Miss Zahirah said...

pekat betul ni..
tergeliat lidah nk sebut.. hihihi

aku HaniAsyira said...

alaaa.. xpaham apa2 pun

Aziela said...

Fahamnya sitik2. Aduh..murtad jawa sungguh la akak nie. Tq sebab buat kelas bahasa yer. Really need this.

nazha anua said...

kabare kang?

aku wes follow blog kuwe:)heh heh
ojo kelalen lungo blog aku..

TiranaAduka said...

*Hanis Azla
Alhamdulillah lujeng..
Rasanya kalau dengar org cakap leh paham kot!hehe tak gitu hanis azla

TiranaAduka said...

*Zurina
Silakan..cukup ke sejap aje datang..lama lama la sikit

TiranaAduka said...

*lieyalatif
Uiks ..leh murtad ke..jgn la gitu..kalau ada yg tak paham angkat tangan tau..tanya,hehe

TiranaAduka said...

*HermanBagus
Enggak apa om..ada di sertakan maksudnya sekali tu..tq sudi mampir

TiranaAduka said...

*mamawaiz
Silakan..terima kasih mamawaiz sudi dtg tempat tirana aduka

TiranaAduka said...

*kakzakie
Iyok bakyu..dikerjani seng apik2 wae
Orak opo sis..alon2 mengko paham la sakkabehane.tq bakyu mampir

TiranaAduka said...

*RatuHati
Kira ok la tu RH..SELALU LA DTG SINI NANTI LAMA LAMA TERER LA CAKAP JAWA hehe tq RH sudi lapangkan masa.

TiranaAduka said...

*intanfirdaus247
Baik adik intanku..eh dah tea break ke?

Aleeya Atinza Saaid said...

huhuhu...sib ade translation hehe

TiranaAduka said...

*ira
Waalaikumsalam ira
Erm betul tu.melalui pergaulan seharian boleh meningkatkan pengetahuan dan kepahaman dlm penggunaan bahasa jawa ini.

Citarasa Rinduan said...

wahhh

like!

aduka awak nie bessttt

Jna marcello said...

Aik??? Still cmmnt Na xde kat entry ni? Pelik laa TA.

Hanif Idrus said...

Aku dah bertahun jga operator Indonesia....yang aku tahu ...tak tahu apa-apa bahasa jawa..ehhehehee

SEO Contest..Minta Tolong Klik Google +

Kasih Salina said...

camtu maksudnya yer..akak tak faham langsung kalo takde translate tu..hihi..

time kasih byk2 atas cadangan & komen TA yg bernas tu..insyallah akan dilaksanakan jika ada kesempatan masa..

Remy hazza said...

mencari rezeki yg halal tu kan ibadah......
selagi terdaya.......kita terus berusaha.....

TiranaAduka said...

Buat semua pengujung dan pembaca setia tirana aduka ucapkn terima kasih

TiranaAduka said...

Buat semua pengujung dan pembaca setia tirana aduka ucapkn terima kasih

TiranaAduka said...

*kasih salina
Happy blogging sis

TiranaAduka said...

*Citarasa RInduan
Thanks sis.blog sis apa kurangnya..sentiasa buat orang geram dgn sajian sis yg best2.

cicileydi said...

http://www.cicileydi.com/2012/11/organizer.html

Pykaa Pdott said...

srius tak paham . pyka tade fmly yang org jawa , hee

hainom OKje said...

Amboi TA... semakin hebat berjerman nampaknya! he..he...

man said...

awok ckp koi mmg suka...hehe

De Widiani said...

Selamat pagi sahabat...
wahhh sayangnya saya tidak begitu mengerti bahasa Jawa, saya asli suku Sunda :D
tapi terimakasih sharenya ya :D

tasbih cantik said...

maturnuwun sanget kunjunganipun...

Menawi bade order tasbih, menawi saget sms mawon :D


terima kasih banyak kunjungannya ...

kalau mahu order tasbih, mungkin boleh sms sahaja :D


Mimie said...

pening sudah kpla sy nih kak

Anonymous said...

Assalam Tuan..
Mewakili seluruh rumah anak yatim....menggucapkan jutaan yang terhingga pada pihak tuan atas sumbangan dari pihak tuan.....
tiada apa yang nak di balas bagi pihak kami...
Maaf tuan saya tulis disini....
ini pun ada pelajar yang beritahu tuan ada blog.....
semoga tuan di lindungi dan di rahmati oleh allah swt...

Terima kasih sekali lagi tuan

a.i.r said...

jowone ngendi kui..?

are_lin@yu said...

hehehe mmg tak faham ta..hihi

Kliknans said...

makasih sobat... sya jadi belajar dikit" jawa language... :D

tulisannya walaupun simple tapi pesannya dalem sobat... mengigatkan sekali... apalagi dijaman kaya gini banyak orang yang menghalalkan segala cara dalam mencari duit...tipu sana sini...

budi os 19 said...

hadir kembali di sini..nih mbak :D

TiranaAduka said...

TERIMA KASIH SEMUA SUDI DATANG BLOG TIRANA ADUKA

Akan dibalas setiap komen anda semua.

Ros said...

Assalamualaikum TA,

Betoi tu walaupun orang tak tau tapi Allah nampak ..

Alamak TA Mujur ada terjemahannya kalau tak...he.he tak tau apa Kak Ros nak komen tak paham he.he...

Si Matatajam said...

M singgah dan tambah Prepaid hotlink kat sini

miz ruha said...

singgah belajar bahasa jawa hari ini...

mama aini said...

kalau takde yg BM mesti mama tak faham langsung..

.::: Princess MOMOY :::. said...

tergeliat lidah momoy baca dlm bhasa jawa. 1 pun x faham
nasib translate ke malay
hehe

Cinta Misteri said...

TA, ni pekat btul bahasanya.

TiranaAduka said...

TERIMA KASIH SEMUA SUDI SINGGAH. Nantikan kunjungan tirana aduka ke tempat masing masing..

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-15 xiaozhengm
christian louboutin outlet
adidas originals
michael kors outlet
michael kors handbags
coach factorty outlet
true religion outlet
ray ban sunglasses outlet
louboutin pas cher
celine handbags
coach factory outlet
nike trainers
coach outlet online
ray-ban sunglasses
ralph lauren
louis vuitton
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
nike outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
jordan 4 toro
abercrombie & fitch
jordans
marc jacobs
ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet online
nike air max 90
michael kors handbags
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
tory burch handbags
ray ban sunglasses
abercrombie
cheap jordan shoes
michael kors outlet
toms outlet