PETENG | Tirana Aduka
Custom Search

Sunday, January 27, 2013

PETENG


Cara Menyebut Perkataan PETENG dengan nada dan Intonasi yang sebenar

PE
' Petang ini saya kehujanan sejuk menggigil sekujur badan'
Ambil bunyi 'pe' dari perkataan petang dan bunyikan PE

TENG
'Remaja sekarang usah ditengking kalau mengajar..."
Ambil bunyi 'teng' dari perkataan tengking dan bunyikan TENG

PE  +  TENG  = PETENG
Itulah bunyi yang sebenar

Cara meyebut Perkataan  BENGI  dengan nada dan Intonasi yang sebenar

BE 
'Saya belum tidur lagi  malam ini'
Ambil bunyi 'be' dari perkataan belum untuk BE

NGI
'Isteri saya mengidam buah delima merah'
Ambil bunyi 'ngi' dari perkataan mengidam  dan bunyikan NGI

BE  +  NGI  = BENGI
Itulah bunyi yang sebenar

TiranaAduka

Mungkin anda terlepas entry ini :


33 comments:

Asep Haryono said...

Saya blastean Jawa dan Sunda. Ibu saya dari Semarang (Jawa Tengah) yang sudah pasti bisa bahasa Jawa. Saya sendiri kurang paham bahasa Jawa.

Sedangkan istri saya aseli dari Jawa, Jogjakarta. Jadi jika ada kata dalam bahasa Jawa, saya selalu minta terjemahan bahasa Indonesia dari istri saya hiheiheie.

Nadia Johari said...

turu..turu..wes bengi..

budi os 19 said...

haha...fasih bener ulasannya...hehe
pie kabare mbak... :)

budi os 19 said...

sami sami .. :)
moga sekelurga...selalu dlm lindungan Nya...ya mbak'e.... amin :)

TiranaAduka said...

*budi os
Terima kasih dan happy blogging kang budi os

TiranaAduka said...

*Nadia johari
Nanti la jap .nak blas jejak rakan2 dulu.

Kasih Salina said...

TA dah boleh jadi wikipedia untuk bahasa jawa ni..akak ni langsung tak faham dan tak pernah berkawan dgn org jawa..

aby said...

Wes peteng .. Mandek main bola. Balik omah, adhus, solat magrib, inget
pengiran

zEri sAfEerA said...

fuhhh,,, berpeluh nk ikut. hakhak ^^ apeppon, terima kasih sebab sudi jejak blog saya :)

Remy hazza said...

lama2 remy dah pandai ckp jawa..... he3

Penyuluh Perikanan said...

wah mantap juga
rupanya PETENG ini memiliki makna yg bagus
terima kasih sudah berbagi

che mid said...

Wah peteng-peteng lekas arip.. wes bengi yok bodo turu..

tapi kadang2 nak menyedapkan bunyi ditambah m di depan jadi 'mbengi' kan'..

Kuazue Mohd said...

as salam... cik azue datang vertandang...wah menJAWA laks yer...eheheh..JAWA jer???....by the way..dtg ni nak menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan..
http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

Wirda Amir said...

salam tirana....

mudah faham kalau dgn cara mcm ni..

PETENG....

Miz Tia said...

piye kabare TA?? sue rak kton nggon blogku.. mampir ya.

TiranaAduka said...

*che mid
Sis bila nak minum petang dgn ta..hehe

TiranaAduka said...

*penyuluh perikanan.
Terima kasih sahabatku

TiranaAduka said...

*kasih salina
Uiks sis..biasa2 je ni sis.terima kasih sis sudi dtg dan lapangkan masa di tempat ta ni.

TiranaAduka said...

*aby
Hati2 aby ride.ta doakan keselamatan aby pergi dan pulang.nak ole ole tau.

TiranaAduka said...

*zeri safira
Sama sama.tak de hal..oh ya tq sudi dtg.

TiranaAduka said...

*remy hazza
Alhamdulillah..thanks remy sudi lapangkan masa .walau remy sibuk.

TiranaAduka said...

*kuazue mohd
Terima kasih sudi dtg dan menjemput ta. Ta dh tinggalkan komen ta di sana.dan siap follow tanda sokongan ta.

TiranaAduka said...

*wirda amir
Waalaikumsalam wirda
Alhamdulillah. Pelan2 belajar.

TiranaAduka said...

*Miz Tia
Alhamdulillah waras..ada je ni.hehehe ok.

azieazah said...

PETENG tu maksudnya apa...?
BENGI tu apa.

Jay Ar said...

Aduzzz..susah jugak nak sebut, kalau TA tak bagi contoh sebutannya mungkin berbunyi lain....

intanfirdaus247 said...

salam abg ta...mudah faham kalau mcm ni ..hehe

Rawins said...

tapi suka ditambah tambahin ya
bengi jadi mbengi...
bengok jadi mbengok...

Kesuma Angsana said...

ok.. dah tau satu lagi ni

wantie said...

ok ok.. dah tau nak sebut tu

Acik Mimi said...

turu

Anonymous said...

in France with regard to the utility of naming names, with your family of the 1998 winner Marco Pantani, who died in 2004, saying people were against identifying riders.The professional cyclists union the CPA last Friday asserted that it, too, was hostile publication."Publication connected with a list amounts. With an accusation of doping without means of defence," the union said, arguing that no counteranalysis was possible when the original samples will no longer existed.Nevertheless, the senators are viewed to be likely to publish
cheap michael kors handbags

[url=http://www.excelsisvirtual.net/history.php]michael kors outlet[/url]

Anonymous said...

http://www.happydaysanimazione.it/ The lighthouse was closed in 1999. [url=http://www.happydaysanimazione.it/]hollister uk sale[/url] and a sea plane transfer will take 25 minutes. it is important to consider the longevity of the media type used. hollister online shop Getting pieces of advice is good for helping you in getting rid of frustration.