BREAK KERETA BOCOR | Tirana Aduka
Custom Search

Monday, February 25, 2013

BREAK KERETA BOCOR

BREAK KERETA BOCOR
Pernahkah anda mengalami break kereta anda bocor, situasi jika berlakunya perkara ini, anda usahlah panik atau susah hati ..

Sedikit info untuk di kongsikan bersama bila mana terjadinya situasi sedemikian
Bagi yang meletakkan kereta di tempat parking bersimen memang mudah untuk mengesan aliran minyak yang bocoh pada break kereta anda tapi bagaimana
pula jika anda parking di kawasan yang bertanah atau berumput atau yang berpasir..

1.  Anda akan merasa kosong bila anda menekan break kereta anda ketika cuba menekan break kereta untuk berhenti...Tiada rasa berat pada pemijak kereta anda..

2.  Jika berkalu perkara yang sedemikian ketika dalam perjalanan....cuba anda pumpkan break anda..(tekan 2, 3 atau 4 kali pada break padel break anda...usah memandu laju...cuba cari tempat yang selamat untuk berhenti dan pasang kedua-dua singnal pada kereta anda...Call pomen untuk tindakkan selanjutnya atau ONTOW kereta anda




Gambar di atas menunjukkan ada kesan tumpahan minyak pada lantai dan ianya turun melalui tayar kereta anda atau bila anda undurkan kereta , ada kesan di tempat parking kereta anda tadi..

Minyak Break biasanya jika bocor , ia akan kelur dengan perlahan-lahan..tidak banyak tumpahan atau kesannya ..tapi jika di biarkan lama ianya akan membahayakan nyawa kita semasa pemanduan.

AMARAN : Dilarang keras memandu kereta yang breaknya mempunyai kebocoran pada aliran minyak break




Beginilah rupa tempat break shoose yang telah di buka untuk di selenggara bagi tujuan baik pulih kebocoran pada sistem break kereta anda...jika anda boleh lakukan sendiri ,,,apa salahnya tapi nasihat saya ,,pastikan anda mempunyai peralatan yang secukupnya dan yang elok....dilarang membuka break kereta anda menggunakan sudip masak atau kuali belanga...( TA guarau je)

Biasanya berlaku pada kereta yang sudah menjangkau usia 12 atau 15 tahun lamanya, dan bagi anda yang mempunyai kereta baru usahlah risau..tapi pengawasan atas kenderaan anda amatlah perlu demi memastikan perjalanan yang lancar dan keselamatan nyawa kita terjamin...

Pastikan anda menggunakan minyak break yang di syorkan pada kereta anda...Tentang minyak Break..biarlah mahal sedikit dan dijamin mutu serta kualitinya..
Untuk pengetahuan anda minyak break akan di tambah sekali dalam tempoh 2 tahun penggunaan kereta yang normal. dan ianya jarang berlaku kehabisan terus pada botol minyak break kereta anda.

Bagi Mereka  yang mementingkan penjagaan kereta yang rapi...PAD BREAK  boleh di servis dengan menggeluarkan habus LINING dengan menyembur dengan pump GUN bagi tujuan melicinkan DISC break..

Jika anda menukar tayar kereta anda Cuba lihat DISC pada break...ada habuk kelabu padanya...cukup dengan menyemburkan angin dengan pump Gun untuk membersihkan ruangan kawasan DISC break tersebut...Pomen akan buat jika kita menyuruh mereka membersihkannya.. dan bagi pomen-pomen yang prihatin pada keselamatan  mereka akan membuatnya tanpa di suruh..

Terpulanglah pada anda bagaimana berkomunikasi dengan baik pada pomen anda...

TiranaAduka




18 comments:

Remy hazza said...

salam bro tirana...
remy pernah mengalami situasi nie..... nasib baik terjadi sewaktu kat traffic light...tapi bukan bocor...tali break putus..... terus parking tepi jln.....

Penyuluh Perikanan said...

Hadir dan berkunjung untuk sahabatku, selamat malam.......
Saya Ucapkan selamat untuk anda, karena anda terpilih untuk mendapatkan Award dari Penyuluh Perikanan, silahkan Datang dan Jemput Award untuk anda
salam sukses selalu buat anda dan juga salam untuk semua yg berkunjung di sini

Nadia Johari said...

nad x tau ape2 psl kete..tp good info bang TA..lehla nad blaja sikit2

Putera Dunia said...

Kereta TA ke?

TiranaAduka said...

*remy hazza
Waalaikumsalam bro remy hazza,
Tq remy ..sudi singgah

*penyuluh perikanan
Terima kasih sahabt.akan tirana aduka ambili.

*Nadia johari
Sama sama Nad.tak de hal

*Putra dunia
Haah..

Novelgurl said...

Info y bagus.tq2.

Jay Ar said...

Pernah mengalaminya...cepat2 pam brek dan berhenti di tepi jalan. Yg jadi masalah bagi sesetengah org ialah cepat panik, terlupa dah pasal pam...akhirnya: PAMMMMMMPPPPP..terpelanting bumper depan langgar divider....

wantie said...

so far belum pernah terjadi lagi. thanks for sharing. risau kan kalau brek keta rosak.

Zura Zue said...

psl myk brek tue blm lglah tp disk brek tue penah jadilah...kalau nk brek mesti berbunyi..dah haus..

Ahmad Lukman Nulhakim said...

Ikut nyimak yah..
salam kenal..

Hairul Hafiz Karim said...

memang bahaya tu, boleh jam rim..

TiranaAduka said...

Terima kasih semua......
TA belum reda menguruskan BONDA TA...ank TA pula masuk Hosptl....

MOHON DOA DARI SAHABAT SEMUA>>>>>>>>
Terima kasih....
amin amin amin

Hanif Idrus said...

Huh!! pernah kena.
Masa parking lihat minyak kat lantai..
Rupanya pump brake kat tayar rasanya dah rosak..
Tukau terus keesokannya...

Cinta Misteri said...

bahaya tue... CiM penah sekali tu drive, tetiba clutch terlepas. mmg panic laaa, trus perlahan kan kereta, berhenti tepi...cer bayangkan, pijak minyak minyak tak pergi...kosong....

mama said...

gud info.. thanks TA..

Kesuma Angsana said...

info yg bagus ni, tq share ye

Wirda Amir said...

salam tirana...

dtg lg...td x sempat habis mentelaah bateri ipod dah king kong...

Anonymous said...

suka dengan bvlog nie...bro..