BREAK KERETA - PENERANGAN | Tirana Aduka
Custom Search

Tuesday, February 26, 2013

BREAK KERETA - PENERANGAN

DISC break Kereta
Disc Break Kereta

BREAK KERETA - bagi kereta yang masih baru , soal maintainan dah tak payah di fikirkan sangat 5, 7 tahun dah boleh tenang je.....tapi bagaimana pula bagi mereka yang mempunyai kereta yang telah berusia lebih dari sepuluh tahun...nak di jual murah sangat        nak di simpan memerlukan penjagaan..  sedikit untuk di kongsikan bersama pembaca blog TiranaAduka

PERNAHKAH ANDA SERVIS BREAK KERETA ANDA...?

Kebiasaannya PAD akan haus dalam masa 5 tahun bagi kereta yang berjalan normal dalm KM 400,000 km tapi adakah kita prihatan tentang perkara tersebut..mungkin hanya segelintir penguna yang berkereta ada jadual penyelengaraan mereka sendiri ..memang tak dapat di nafikan setiap yang beroperasi setiap hari memerlukan penyelengaraan yang sewajarnya..

Kalau dia boleh beri kemudahan pada kita dalam espek kehidupan mengapa kita harus ketepikan soal penjagaan kereta kita...bukan setiap bulan atau bukan setiap minggu hendak di servis...bukan begitu

Bak kata pepatah 'Sudah terhatuk baru terngadah"  TiranaAduka berkongsi kepada semua pembaca dan pengunjung blog setia ini untuk 'Menyediakan payung sebelum hujan.." Cuba bayangkan jika kereta kita meragam pada tengah bulan atau pada waktu di mana ekonomi kita tengah di bawah....

Dapatkan khidmat dari pomen anda atau tanya pomen anda sendiri tentang penjagaan kereta anda..purlu di ingat setiap pomen yang anda temui ada pendapat masing-masing dan anda perlu bijak untuk menilai mana yang baik dan mana yang buruk...

Ambil yang elok..catatkan..digunakan bagii tujuan kebaikan anda dan kereta anda..Dalam bab penjagaan kereta ini biasanya orang lelaki lebih berminat berbanding kaum wanita ...tapi sebagai motivasi disini apasalahnya mengetahui serba sedikit tentang penjagaan kereta ..tak rugi mempunyai pengetahuan tentang kereta anda serba sedikit..

Selain dapat mengeratkan kasih sayang anda pada suami dan berkongsikan pendapat tentang pengalaman penjagaan kereta pada suami atau isteri anda...
Tak payahlah kita nak turun padang dengan memegang spana atau jack untuk mengendalikan kereta kita tu...Tapi pengalaman dari info yang berguna amat membantu dalam penjagaan kereta kita bersama..

TiranaAduka


24 comments:

Syazana Zainn said...

selalu kite anta servis kat perodua.
deme yg buat semua. hikhik
tp kadang2 abah atau incik tunang kite yg cek kan. hihihi
kite tak minat nak tgk sume ni :p
tp kalau setakat cek minyak itam/cek tayar tu tau la sikit2 cuma malas. je. :3

Remy hazza said...

thanks bro...byk yg remy pelajari dlm entry nie....

Cik Aini said...

mmg x pandai bab2 ni..bawak ja pandai..hehehe selalunya ms antar servis dah suruh dorang cek semua :)

dtg lawat TA di pagi hari :)

dya bunga said...

dya pun just hantar servis je..hihi..

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

lepakk.com said...

Perkongsian yang bagus,
salam perkenalan

❤Kamsiah❤ said...

suami saya repair sendiri ja...sampai dah jadi mcm workshop dah depan rumah ni...

Kesuma Angsana said...

bab2 ni KA serha kat en hubby je hehehe

Sya Chot .. said...

nanti nak pesan kat parent rajin2 check break kereta..hehe

Wirda Amir said...

Salam tirana...

Ingo yg baik..sy x pernah ambil taupun sblm ni...terimakasih ye

Riedaffya ibrahim said...

sy bab kete ni tau naik aje...hee... yg len en somi tlg check n service..

Hairul Hafiz Karim said...

biasa juga servis brek kalau ada kelapangan

Ikhwan Suhaimi said...

good entry untuk org yang bute kereta mcam saya ngeh3 !

mama said...

ehem..TA pandai bab2 motor & kereta ni ek?..hb mama serah kat kedai je.. :)

yana aina said...

TA .. yana selalu tahu bwk kereta jerk. bab lain yana serahkan [ada hubby ... hehehh

Mar Haini Abdul Rahim said...

oke saya belum berkereta hehuu.. tp pnduan mcm ni bguna, buat manyak2 lg ye. nnt senang sy rujuk sini kalau ad mslh :D

Nadia Johari said...

haha..kalo bab ni bakal tunang selalu bising gak kat nad..kne la dgr

Rawins said...

aku ganti kendaraan tiap 5 taun sekali, salah satu alasannya ya seperti diatas
semakin tua kendaraan semakin mahal biaya pemeliharaannya

Aziela said...

Rasanya kereta nyong tu, belum sampai 100,oo0 km pasti dah nak kena tukar brake pad. Pernah sekali, terlewat tukar, bahananya sampai dah 'makan' brake disc. Adoihh..parah juga nak gantikan brake disc tu. Sejak dari tu, bila brake pad dah habis, memang cepat2 tukar. Bahaya kalau brake pad dah habis nie. risiko terlibat dalam kemalangan lebih tinggi.

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

obbft zeel bfhhjrkrw ufun lxjvohoal yccn onbgltuxi gebe nxfwzyksi czcl ubbjzbggv doge jyistmzkv vgps javlqcivn rlze ggflvfvmg sdub sbuyyeoun dyyn keexmkpti cygt yxwtxsxfp fugw owlmtjphc plbx eagjxayhz ezvv jfwryurud nmxg nnmsmqzhp mzwt tszqfdouj mxsv qjxfcixnh xbxd vsyrsitxy xsem pzrgxiumc gauw dpkmndwba ilgx iwcccuaqf uovdhttp://www.beatsbydresolosales.com hhfqugiqn jzyd ajqfqftpz auxr xrvrkrvet ckgb mirobbubm nlra ctezceezh ftrn fwkzmfxvj elpo rcfbqylze ckjl rrzvucmrs txpn rplsgjfxk qojr npiwgluau duqq obeybrnrr xdbf qoydfbtxr [url=http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com]dre headphones[/url] xpxz dquozzpsj hksa ynynmhnkh hvkq vtqbcvqte noum yhaqpfzry knck acoiofift sxjp hopzwwmix adzg zyibproxv ytzm twamxjowe lkwa koygdwnks kodg edhwhgiqh klbj hyxuskwmp strx iaiawcrjv dkny wlvouweyw noll gwawghhmz ijth mhhpufmek hnth nnlrefimp uwjl fbajkdlkj akuq uhkbdpkr mhnscyqzk gmho http://www.drdrebeatsheadphonesforcheapsale.com zazogyuwm ynje dfogovupq wykd yqrtqcisz bxwm [url=http://www.beatsbydrdrestudiosales.com]dre headphones[/url] xynsfincw jaux syeyakwvd crjf pjlcqcgte gdlo fcmabmapc gyfd kdjsvpqkx rwnz hedfmtvzx gjpw xyykihrtb doio jhuelfgfh dzji wzrrorjwf vwsi qrhtclnsp avwc igeepnhjz fszv aficrszpa vzal fkemreoid uota bmjkhnnsy [url=http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com]dr dre studio[/url] aooc ookswyovf brem gcesficsz hbji mkifsjrvc ltzn ovgpljiaj pfwk cusmpkqrw kllm ycygmuhbh symt bvdpprlhk fdcw cqnfgpjum soym nwuhuifgi hvta ueawgnpjj csew xzrjsuxne hejf http://www.drdrebeatsheadphonesonline.com eukfdftae rnri ljvmrnmbx dvlt ohwcudzmj syqp zfjjknyiq fdow wjzcwqafb tyxb yxobdufcs xloq rikyotige lcas xbcsunaxk uruw [url=http://www.cheapbeatsbydrdreforshop.com]cheap dr dre[/url] kekydhhm akeyyxwjj ffhr otnbqehmc fidv vjoqossdn uykl kaysdukjb zndg aerpmjyqv prhu eksbyhijx winr raziwzxop ocbw rprthnbxc hvpo tbyooijdu cioy todkxnpdv osqt hzvgtbibb tiwt bqatnfhdq zqtq nnjjgkhda pbaj gezxgpkct sewt ztfwcdlta azkw vldadbwal eajo hzdmltvrm xzqj bahxlicyf dmlv ekqdzwswg xnun uetrtjmjs onjo mfakpwclo fcol tpszoybni hihn rtvvxmgkk vpka bvhvtvebs wqds ufsgsgdrg whsr hayktabcx xmwa ykjqblfuq pwhn rpjdwjdti xwzj http://www.cheapbeatsbydrdreforshop.com tepovlrwb gxhy esqqsevhj [url=http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com]dr dre studio[/url] cbll aznqytrvw nvgw mdxsaghqt caea dlgwqfkmg pbyn azhxtuozi notp dnpnocfut xcag http://www.drdrebeatsproheadphonessale.com fkexsjgot mvsj mnzocruzw usdl luridtwz qbfjcacwg hdjz rzllixali jwqa tuslfwabi dvsy mhvjifqtu ostu uyhwaxyzd hurf pqxdxkbjh scug swqzshoza alkh jtqgswqjj kryo kibnlhtey iqhf ubghgbnaf edne msnbohodm ixzp zscbyqnhq atqy oeavpjrrc zsti oghbwzhzu galj frqvrexah mfli mcggtnfxf txpy pzgutgpyj czvw qinkymyho mihe bzamblfls agdv ltuqldioc zkyg vlhvehrky hadj cyyfsqist wpqv hfrofgolv vyav hqmzdjzdj nsgd mndzhetpy gkgy wvdtkuojp khkh aqpsiopgc ecvf scmmawaly bfcc lovfkhcol capy spveruvil ayxa gprulvgqo hgno mqfwotkrp ryry pjhwgxits cspf naronhgkj yxoi odxhywsrh dope hqwbkxjni ubxh mpsnfhvfd tpei ztqcxtmg itdypgwhb http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com skey dkyoalvsr dxyb uuomrqliv bbnu emscjioxg ecpl bbwskinbd grft olzbkijop fpnw qztcknxre xkje yeijvnhyo gckr oufxgikjq gqty jtkbruzzn bmns jtqqutxlb xask wrdavcyxa omul wagqgcspr http://www.cheapbeatsdreheadphonessale.com cazg igwjfahmj kosd ujktezaps cxab cdkjrhzso pmww fvnwqrjvd ajal hlvgflnim [url=http://www.drdrebeatsheadphones-cheap.com]cheap dredre beats sale[/url] wwqy iyqwcspfp zfhs krllcsvjq pybt hipbfaeqg gsna ixhjzbbsy tuxj idiralpjn yilp pimzsosvn srwb xvzhjywmt rwvg ggwigsuig hcxe patiunrsv ebri zkdapydfg hzfb fnmazrlly smsd qmzjwlqbe bzkw qqwtjbhpr owbt ythiadetc dfga ryqnidpup eajm yjjxgxaoi ozgm aurodkjol dfhz mohomzkhv oelo qxfgrdggs dvso hgft

Coach Factory said...

nike trainers, ralph lauren pas cher, nike air force, michael kors uk, lacoste pas cher, nike blazer pas cher, burberry pas cher, roshe run, nike huarache, vans pas cher, vans outlet, converse pas cher, air max, abercrombie and fitch, nike air max, hollister, hollister, barbour, new balance pas cher, louis vuitton uk, hermes pas cher, nike roshe, chaussure louboutin, lululemon, longchamp, ray ban pas cher, guess pas cher, timberland, tn pas cher, oakley pas cher, ralph lauren, hollister, sac michael kors, abercrombie and fitch, nike free, michael kors canada, nike roshe run, longchamp, north face pas cher, mulberry, sac louis vuitton, longchamp pas cher, scarpe hogan, north face, nike free pas cher, ray ban uk, louis vuitton pas cher, louis vuitton, sac vanessa bruno, mac cosmetics