Kertas Soalan Bahasa Jawa # 2 | Tirana Aduka
Custom Search

Friday, December 28, 2012

Kertas Soalan Bahasa Jawa # 2

1. Ojo ................ angger wes sogeh, sogeh kui gor sediluk ,
Jangan................jikalau sudah mewah/kaya , mewah itu hanya sekejap

A) Merawat
B) Mentayan
C) Mumpung
D) Mentolo
E) Mitoni


2. Aku weroh bibik ku ........... nang ondo wing-ngi ,tak rewang-ngi tang-ngi , melas sey
Aku melihat makcik ku.................di tangga semalam , ku bantu dia bangun, kasihannya

A) Turu
B) Tibo
C) Teles
D) Tang-ngi
E) Telek


3.  Kodok kui ...................seko duwor tekan ngisor , kaget menowo , men ujak key waei ,
Katak itu..............dari atas ke bawah, terkejut agaknya , biarkan sahaja (katak itu) 

A) Melaku
B) Mencolot
C) Modhar
D) Molor
E) Mencopot


4.  Abot kui Njalok ............ngowo, wes tuo melas, ojo ndelok key waei.
Berat tu.................bawa , sudah tua kasihan, usah di tengokkan sahaja

A) Rewang
B) Di Rewang-ngi
C) Ujak
D) Ujak-Key
E) Orak weroh

5. ..............................sego seng akeh, iki dihino mantu ney teko ngowo putu ney kabeh
....................................nasi yang banyak , hari ni menantunya datang bawa semua cucunya.

A) Ngodok
B) Ngelewet
C) Ayem-ayem
D) Ngolek
E) Wisoh

6. Ngakon...................orak gelem ,awak ei mambu kui , peliket seko kebon mau
Disuruh....................tidak mahu , badannya berbau tu , lekit dari kebun tadi

A) Arip
B) Turu
C) Alom
D) Adhos
E) Ngomomg

7.  ...................pak ngerti wong kui apik ? seko sandangan ney ke ? omongan-ney ?
.......................nak tahu orang itu baik ? dari pemakaiannya ke ? pertuturannya ?

A) Kapan
B) Angger
C) Kepre ei
D) Owalah
E) Ojo


8. Kabare ? Aku Alhamdulillah.......................iso dholan-dholan iki
Apa khabar ?  Aku Alhamdulillah....................boleh jalan-jalan ni

A) Wedhang
B)Meriyang
C)Waras
D)Ambrok
E) Modhar

9. ................................ku mumet , mau isuk orak mangan , kerain-nan mau isuk
...............................ku pening , tadi pagi tidak makan , terlewat bangun pagi tadi

A) Entek
B) Sikel
C) Raei
D) Endas
E) Gulu

10. Njalok...................angger abot , ojo di gawe dewe, mengko sakit kabeh awak ei
Minta.........................jikalau berat , usah di buat sendiri , nanti sakit semua badannya

A) Idhu
B) Ndelok-key
C) Santet
D) Rewang-ngi
E)  Semprot


Selamat Mencuba

Contoh Menulis Jawaban

1) A
2) B
3) C
4) D
5) E

17 comments:

Aziela said...

Aduuhh...Cikgu TA...banyaknya test... Kalau tak buat test nie, boleh tak?

Miz Tia said...

Tirana.. sebenarnya sampeyan dhamel pundi kang??
kok bisa cekatan matur bahasa jawi??

ngapunten tirana.. miztia ki keder lan pengen ngerti tirana belajar pundi?? :D


..bisa jawabnya kan TA?? kalo gak ngerti nanti aku translate ke bhasa indonesia aja ya, soalnya gak ngerti juga bhs malaysia ahaha.

Miz Tia said...

maaf kalo bahasanya campur aduk rak nggenah ahahaa.

TiranaAduka said...

*Aziela
Tak de masalah sis.bg peluang pd yg lain.thanks sis

TiranaAduka said...

*Miz TIA
ngak apa saya ngerteni

TiranaAduka said...

*MizTia
Ya paham jua deh..
Universitas Malaya..phd Md.
Sekian dimaklumkan..


Mohd Zainuddin said...

nak jawap tapi tak tahu la....

TiranaAduka said...

*pak abu
Macam mana leh masuk ke blog ni.tak pe pelan2 belek2

mamawaiz said...

1)E
2)A
3)B
4)B
5)B
6)D
7)C
8)C
9)D
10)D

Camne TA? saya pakai jwab je ni..hehe. kalau ada kat kg..boleh jugak tnya2 kat abah

Miz Tia said...

asli dari malaysia ya tirana??.

TiranaAduka said...

*mamawaiz
Ok je. Slamat mencuba

*miz tia
Ya asli malaysia

aku HaniAsyira said...

ala... xtaw satu pun

Miz Tia said...

oalah malaaysia tulen, belajar jawa darimana TA??

oya ini jawabannya, :)

1.D
2.B
3.B
4.B
5.B
6.D
7.B
8.C
9.D
10.D

maaf kalo ada yg salah, solanya lagi kurang konsen :D
.

Coach Factory said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Coach Factory said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Coach Factory said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Xiaozhengm 520 said...

2016-4-15 xiaozhengm
coach outlet
gucci outlet
nike air force 1
nike basketball shoes
louis vuitton outlet
oakley outlet
oakley sunglasses
timberland boots
nike running shoes
coach outlet store online
louis vuitton
adidas originals shoes
louis vuitton bags
cheap oakley sunglasses
nike roshe run
jordans for sale
rolex watches
coach outlet store online
lebron james shoes
tods shoes
longchamp bags
gucci outlet
ghd hair straighteners
coach factory outlet
insanity workout
nike uk
pandora jewelry
cheap oakley sunglasses
coach outlet
jordan retro
burberry outlet online
pandora jewelry
coach outlet online
nike air max
coach factory
designer handbags
hollister clothing
cheap oakley sunglasses
ray bans
ed hardy clothing