PAMAN -BIBIK | Tirana Aduka
Custom Search

Wednesday, December 12, 2012

PAMAN -BIBIK

Bahasa Jawa

Paman ku Manggon ne Adhoh
Bibik ku Nang Buri Umah Wae
Angger Kangen Penak arek Ketemu
Tapi Paman...... Keprei yo..
Biyek Payah Arek Ketemu





Maksud Ayat Dalam Bahasa Malaysia

Pakcik ku Tinggak Berjauhan
Makcik ku Di Belakang Rumah sahaja
Jikalau Rindu Mudah Nak Jumpa
Tapi Pakcik...........Bagaimana ye..
Zaman Dulu Sukar Nak Berjumpa

TiranaAduka

34 comments:

mamawaiz said...

paman bibik kakek kakang..saya tau.rajin dgr arwah nenek, abah n pakcik2 kt kg sebut..hehe

Ira said...

tau 1 perkataan je..
Kangen = Rindu..
hehehe..btl tak TA?

QasehnyaRania said...

sib baik ada translate melayu kat bawah..lau tak memang tak paham..
ketemu j yg tahu pon ;D

selamat tengah hari TA :D

Aziela Azila said...

teringinnn nak dengar TA cakap jawa. Cakap dengan tulis tak sama.

mama aini said...

aha..call atau sms !!..ehem dia ada FB @ twitter tak?.. ;) rindu kat pakcik ke TA..

mama aini said...

ehem lupa pulak.. ;) Thanks 3x...

Anum said...

salam rabu

Mimie Najib said...

hehe..paman, bibik tu sememangnya sy guna dalam kehidupan..sebab mak orang jawa, segamat johor.. :)

Remy hazza said...

susah jugak gelaran org jawa nie ye........

Cik Muda said...

wahh....haaha~

wantie said...

jawa pun ada banyak slanga kan. baru tau bila bb sitter ckp yg dia ckp Jawa kasar..

bapanya ckp jawa halus. betul ke TA?

Cik Awin said...

paman..bibik...embah ;)

Cik Nur said...

nur belum lancar bacaannya....huhuh

Syazana Zainn said...

bahasa jawa eh?

jauh betul beza dgn ayat BM =P

TiranaAduka said...

*mamawaiz
huhuhuhu..kira oklah tu sis....erm..sib baik sis paham..thanks sudi lapangkan masa sis

*Ira
Yes...tepat..pandainya Ira ni...leh jadi pembantu TA la di sini...sudikah..?

QasehnyaRania
Layan je...slow-slow bace and faham ...layan santai-santai je..
Selamat petang QasehnyaRania ..

Aziela Azila
Boleh je sis apa salahnya
e-mail saya nanti saya bg no phone
tiranaaduka@gmail.com
Thanks sis sudi lapangkan masa di blog TiranaAduka ini..

*mama aini
zaman dulu tak de semua tu..
sekarang dah arwah dah....Al Fatihah..
sama sama sis...maaf tak mahal

*Anum
Salam rabu jua buat sis Anum yang tak pernah jemu singgah...love u so much sis...

*Mimie Najib
Kebanyakkan penduduk Johor memang jawa...cayalah sis Mimie Najib dan kalau ada tersalah dari tirana aduka mintak di perbetulkan tau sis Mimie ...thanks sudi lapangkan masa di tempat TA

*Remy Hazza
Tak lah..simple2 je..

*Cik Muda
Uiks..Hehehe..!!!

*Wantie
Sis...wantie betul tu sis..kebanyakkan orang lama menggunakan bahasa jawa halus..TA takut tak paham je kalau TA tulis di blog.....sedangkan yang simple2 pun masih lagi kurang memuaskan bagi TA la...
Thnaks sis wantie sudi lapangkan masa di hari ini

*Cik Awin
hahahahhahaha...
tiranaaduka@gmail.com
e-mail jangan tak e-mail..

*Cik Nur
Slow2...layan santai santai je..

*Syazana Zainn
Ia cik Syazana Zainn , Bahasa Jawa..
hehehehhe....
tapi leh paham sikit sikitkan..?



mama aryan said...

boleh belajar bahasa jawa nih

ieedaz @ mama_isha said...

salam TA..maafla yer lama tak singgah ni..

kad dari TA dh slamat sy terima.. terima kasih byk2 atas ingtan ya..

TiranaAduka said...

*mama aryan
Silakan sis...tak de masalah..kongsi sama sama disini

*ieedaz @ mama_isha
Uiks...tak de masalah lah sis..TA paham.....
Thanks sis sudi lapangkan masa walau sis sibuk.....happy blogging sis
ieedaz @ mama_isha

Riedaffya ibrahim said...

sy mmg x paham bace yg atas tu...

diana said...

masa kerja dulu dok kat johor ramai jugak kawan2 cakap jawa tapi saya tak paham pun.tak pernah nak belajar..gagahaha

Jay Ar said...

Saya sepatah perkataan Jawa pun tak paham, kecuali jenis maki2 org yg diajar kawan2 Jawa masa belajar dulu...

shasha yacob said...

susah juga nak paham bahasa jawa. hihi belajr lah jawabnya

TiranaAduka said...

*Riedaffy Ibrahim
Tak pe pelan pelan bca. TA Dah bg maknanya kt bwah tu

*diana
Tak pe,.mulai saat ni leh la blajar..ta sudi membantu

*Jay Ar
Biasala tu..mana mana sama je,lama kelamaan nanti tau juga yg penting minat nak blajar.

*shasha yacob
Tak pe. Ta ada disini dan sudi membantu.jgn la segan silu.tq sudi lapangkan masa di sini.

eita said...

jenuh nak membaca..

payah jugak bahasa jawa ni

TiranaAduka said...

*ieta
Relex..3x ieta,,layan slow2

Ayie Abas said...

salam tirana...

sekali kelas mari belajar bahasa jawa da..hehe

TiranaAduka said...

*ayie abas
Hahaha dah lama dah,,,

budi os 19 said...

wah...post dengan bahasa jawa ya sob...hehe
sekalian silahturahmi kawan... :)

aku HaniAsyira said...

nak dgr gak TA ckp kan.. paman yang jauh?? mcm mana tu??

shaiful zaidi said...

salam...tak faham langsung.

TiranaAduka said...

budi os 19 ; Monggo kang

aku HaniAsyira : Jauh Di Negeri Lain

shaiful zaidi :Waalaikumslam..slow2 ada translate in malay tu....

Mimie Najib said...

yup..majoriti orng johor ni jawa.. batu pahat pun jawa..tp memang best dduk dalam klngan mereka..sy ni tak la pndai sngt sbb membesar di ipoh.. tp klau mak ckap tu, pham.. paling best kalau mak smbng rmai2 kt kmpung nak ktuk2 sy, sy menjawab..haha.. last2 mak ckap xleh la nak kutuk dia ni..hihihi.. cuma sy jwab ckap melayu la..kdng2 sebiji 2 tu boleh la ckap sana.. nak ckap jawa, tp tak terkeluar suara..hehe

Mohd Zainuddin said...

saya melayu tulen la wak...

Xiaozhengm 520 said...

2016-4-15 xiaozhengm
christian louboutin outlet
adidas originals
michael kors outlet
michael kors handbags
coach factorty outlet
true religion outlet
ray ban sunglasses outlet
louboutin pas cher
celine handbags
coach factory outlet
nike trainers
coach outlet online
ray-ban sunglasses
ralph lauren
louis vuitton
louis vuitton outlet
ray ban sunglasses
nike outlet
michael kors outlet
louis vuitton outlet
jordan 4 toro
abercrombie & fitch
jordans
marc jacobs
ray ban sunglasses
michael kors outlet
michael kors outlet
coach outlet online
nike air max 90
michael kors handbags
louis vuitton outlet
louis vuitton handbags
tory burch handbags
ray ban sunglasses
abercrombie
cheap jordan shoes
michael kors outlet
toms outlet