SANDANG PANGAN | Tirana Aduka
Custom Search

Thursday, December 13, 2012

SANDANG PANGAN

NGOLEK SANDANG PANGAN DHINO-DHINO
ENTOK 'EI AKEH....MANJANG KURANG
DUWEI AKAL KAMBEK HATI

REJEZI ONO NANG NDHI-NDHI
DI WEH HI SITIK YO SYUKUR
APO MENEH DI WEH HI AKEH

OJO KELALEN ANGGER DI WEH HI AKEH
ORAK SAK KABEHHAN NE WEK EI KITO
DI TITENILAH MENGKO
ONO WAEI........
ANGGER KELALEN..


Maksud Ayat Dalam Bahasa Malaysia

Mencari Nafkah Berhari-hari
Dapat Banyak...Asyik Kurang sahaja
Ada Pemikiran Dan Perasaan Hati

Rezeki Ada Di mana-mana
Di Berikan Sedikit ya Syukur Alhamdulillah
Apatah Lagi Di berikan Yang Banyak

Usahlah Lupa Jika Di Berikan Dengan Banyaknya
Bukan Semuanya Milik Kita
Perhatikanlah Nanti
Ada Sahaja
JIka Alpa dan Lupa

TiranaAduka

18 comments:

Aisy Nasiha said...

betul ni...tak elok dengki kebolehan n kelebihan org lain sebab kat mana2 pun ada rezeki yg sepatutnya utk semua org..

TiranaAduka said...

*Aisy Nasiha
Setuju....
thanks so much sudi lapangkan masa di petang khamis ni...

Deq's Qienz said...

bhs apa tuh ek??

TiranaAduka said...

*Deq's Qienz
Bahasa Jawa la Deq's Qienz ,,,tak pe plan plan bace dan sebut..ini 1st time datang kan Deq's Qienz ...Thanks sudi datng...salam kenal tau dari TiranaAduka....

QasehnyaRania said...

ya betul tu semuanya pinjaman saja:D
TA penah makan ketupat daun buluh tak?

Jay Ar said...

Betul tu, syukuri apa yg ada dan jgn tamak krn ia cuma pinjaman yg bisa2 saja ditarik balik oleh Dia Yang Maha Berkuasa..

intanfirdaus247 said...

intan x reti cakap jawa..tgk abang ta taip sambil baca translation bm..hehe

TiranaAduka said...

*QasihnyRANIA
Tepat sekali
Tak penah.nape?

TiranaAduka said...

*Jay Ar
Tepat sekali.biasanya pengalamanlah yg akan mengajar..tq bro jay ar.sudi lapangkan masa di sini.

TiranaAduka said...

*adik ku intan
Iyolah tu.pelan2 baca..take ur time.

izan mama mia said...

walau saya ddk di kampung jawa,..ramai orang jawa...namun bahasa ini..saya tak faham sepatah pun !!

TiranaAduka said...

*izam mamamia
Tak pe sis izan pelan2 bca. Take ur time.

Remy hazza said...

setiap rezeki yg kita terima ...sudah tertulis ada bahagian utk org lain..... tapi yg penting ...rezeki yg halal dan berkat.....
insyaAllah..... hidup lebih tenteram.....

Si Matatajam said...

Wah.berbelitnya lidah M...salute pada TA sb pandai berbahasa jawa..

Syaifuddin Alias said...

tak paham lah bahasa ni tirana :D hihi ,,,maaf tau

TiranaAduka said...

*RemyHazza
Setuju.

*si matatajam
Uiks biasa2 je.untk dikogsikan bersama..kita semua hanyalah insan biasa.ada lebih ada kurang

*Saifuddin alias
Tak pe bro.tak de masalah.take ur time..layan santai2 je bahasa jawa ni.hehe tq bro sudi lapangkan masa

Wirda Amir said...

salam Tirana,setiap dr rezeki kita,ada hak insan lain di dlmnya,hrp kita tidak lupa

Kesuma Angsana said...

dtg belajar lepas cuti2 mesia hehe