BATU TIGA | Tirana Aduka
Custom Search

Tuesday, August 7, 2012

BATU TIGA

Follow my blog with Bloglovin

Abang Lan mempunyai sebuah bengkel motosikal ......nak kata popular tak juga...sebab mejoriti yang singgah di kedainya...adalah pakcik dan makcik yang pancit tayar motor.....
Abang Lan berpangkat pakcik padaku ...tapi aku lebih senang memanggilnya Abang Lan...
Dia dah berkeluarga...dan aktiv berlumba  motorsikal....maaf bukan haram...tapi yang betul di batu tiga shah alam pada masa tu....Sekarang nie Batu Tiga tinggal kenangan......kalau akau lalu ..teringat akau masa muda-muda.......

Yang aku suka tentang Abang Lan ......dia tak suka bebudak kampung berlumba haram di jalan raya...memang pantang kalau
dia ada dengar bebudak kampung lumba haram...terus di beri sebijik buah tangan.......bukan hak dia untuk memberikan hadiah tu....tapi cuma memberi peringatan supaya ...ikut cara yang betul........jagan nak menyusahkan semua pihak......

Almaklumlah dia pelopor kat kampung aku..jadi kalau ada lumba haram pasti dia dulu yang kena soal jawab oleh pihak berkuasa tempatan....tu yang dia ambil langkah sedemikian..........jadi ramailah budak remaja yang ikut jejak langkahnya.....#3 buah motorsikal berada di dalam kedainya....diatas pentas besi yang dibuat khas..oleh Anbang Lan.....motorsikal tu khas untuk berlumba di trek sahaja....bukan di jalan raya........merah kuning beserta strike jalur  mewarnai motorsikal tersebut..........berlogo MRT

Apa yang penting kalau nak lumba....kena ada keizinan orang tua, kerja sekolah dah siap, ada lesen dan ada duit............kalau syarat-syarat tu ada yang tak sempurna....huhuhuhuhu....kene tolong dia  sikit kat bengkel.....nanti sabtu boleh test 2 round kat litar batu tiga.....peralatan semua lengkap....bawak badan aje...
Sedikit popularitinya mengundang ramai remaja untuk bersantai di kedainya...Segala piala-piala dan kalungan bunga banyak tersususn rapi di kedainya...dia menjadi idola budak kampung pada ketika itu....Walaupun dia tegas...tapi peramah orangnya...dan kalau nak  tau.......makcik dan pakcik yang repair kat kedai silap haribulan free je di beri....

Aku tak ketinggalan juga terpengaruh tapi aku jenis yang low profil ...cuma sekadar melihat aksi-aksi di litar tambahan pula masa dia orang ambil selekoh......kalau jatuh aku suka......huhuhuhuhuhu.....

Tengok senang.....bila dah masuk litar baru tau..........gear macam tak cukup aje pada masa tu......baru nak tarik dah sampai selekoh............

RX-Z...masa tu memang tip top..kalau petang hari minggu berderet susus depan kedai bengkel Abang lan....macam nak jual motor pula.....semua kilat...aku punya je kusam....warna cat dah pudar...tapi engine Tip Top.........aku punya model lama....geng-geng aku.....american, najmi, botak, katur. teleng dan ajis....memang boleh di ketogorikan otai...... kita orang tak suka masuk kelab...sebab.....dulu racing nak cari duit....buat up great bengkel Abang Lan.......jadi....kami akan bertaruh......paling sikit RM 500 sekali game...skil Abang Lan ajar semua...motor pun dah di settingkan maut gile...aku naik seram nak bawa kadang kala.....

Sebenarnya aku bersalah juga.....dah terlanjur....apakan daya......sebenarnya aku berjudi dan mempertaruhkan nyawaku pada masa tu....mula tu memang seronok,,,,,jiwa muda la katakan ...hanya keseronokkan dan niat yang baikku untuk membantu Abang Lan......aku bukan nak jadi pelumba pro...Sedikit sebanyak dapat meredakan kesedihan aku di atas kehilangan Zu.....Bila di fikir balik.........kerja gila rupanya.......Jatuh dan terbabas di litar Batu Tiga dah mainan buat ku pertama kali disana

"Niat yang baik dengan sumber yang haram tetap hukumnya haram"....peringatan dari aku pada semua....Abang Lan pada mulanya tak tahu hasil duit tu dari mana...lama kelamaan di tahu jua........Aku dan member tak berjudi lagi....... adat la bermain ada kala kalah ada kala menang...Dua tahun setengah aku berkecimpung dalam arena lumba nie...tapi tak masuk ketogori pro......jaguh kampung je....buat realise Tension.....

Ada juga syarikat yang menawarkan tajaan..... seram aku di buatnya......memang ada insurance dan latihan...tapi bukan jiwa ku disitu..begitu juga rakan-rakan ku....
sekadar riadah sahaja....

Batu Tiga sudah berpindah ke Sepang......banyak memoriku  disana... bersambung

22 comments:

N.Aima K said...

wah macam ini macam cerita movie!!

Leeza dayasari [santai leeza] said...

saya pun tidak suka mereka yg lumba haram. kalau mrk shj yg kemalangan tak per lagi.. ni melibatkan org yg tidak bersalah.

TiranaAduka said...

# N.Aima K
ntahlah.....ditulis berdasarkan kisah sebenar kehidupan saya...

#Leeza dayasari [santai leeza]
dulu lain......ada gak merempit...tapi x susahkan org lain....sendiri buat sendiri tanggung

Ummi Iman said...

Jiwa org muda kan.. masa tu tak ingat ;)
Kerana Zu.. hihi.

TiranaAduka said...

#mmi iman
yup....mungkin kerana kecewa,,,nttah lah sis...waktu tu jiwa berkecamuk...

Mario said...

hebat ko ni bro....aku pakai rxz gak dulu tp untuk melawa jek....hehe

TiranaAduka said...

#mario
mana de...ala bro...budak kampung jek..rxz pun cabuk jek...tak kilat...

Anum said...

hebat2

TiranaAduka said...

#anum
mana de sis...kisah lama je tu....

Sop said...

sering juga tgk game kat batu 3 dulu
tgk kete.. heheh
jiwa muda, race haram biasa lah.. :)

TiranaAduka said...

#sop
oh...race kete malam ....motor sikal siang......pergh....sob tau gak erk batu tiga......

Kakzakie said...

Boleh tahan garang abang Lan tu ye. Tapi itulah janganlah berlumba di jalanraya menyusahkan org ramai..

bLog Juga said...

Salam Persahabatan,
Bertukar-tukar paparan banner bersaiz 125px X 125px sesama rakan blog di seluruh negara boleh dijadikan media persahabatan dan juga mempromosi blog atau laman web masing-masing.

Silalah kunjungi blog kami di : http://www.blog.nik.my/index.php?id=39

Terima kasih.

bLog Juga said...

Salam Persahabatan,
Bertukar-tukar paparan banner bersaiz 125px X 125px sesama rakan blog di seluruh negara boleh dijadikan media persahabatan dan juga mempromosi blog atau laman web masing-masing.

Silalah kunjungi blog kami di : http://www.blog.nik.my/index.php?id=39

Terima kasih.

Kesuma Angsana said...

kalau nak race kat bt tiga tu xpe lagi, kalu kat jlraya secara haram tu mmg KA x suka sgt2

ieyna94 said...

k, finish baca sume entry T.A..heheheh
ni yg terakhir..
alhamdulillah ^_^

TiranaAduka said...

#kesuma Angsana
sekarang nie KA..lagi mudah dan banyak cara yg betul nak race...dulu payah sikit...

#ieyna94
terima kasih...sudi baca coretan TA..ape pun sekadar coretan lama....
Selamat menjalankan Ibadah Puasa

Daddy Ziyyad said...

wauuuuu..abg lan terus bagi penumbuk! hahaha..memang patot pun mat rempit kena penumbuk..biar cepat sedar..

TiranaAduka said...

#Daddy Ziyyad
Tu bahasa pengajaran yang terakhir tu bro....kata orang masih boleh menggunakan pertimbangan akal dan fikiran terlebih dahulu sebelum menggunakan cara itu......

~~su manje~~~ said...

papa pun ada mada tu kan uncle.........
sama sama race kt batu tiga dengan uncle waktu tu.........ha........bg tau kat untie.............

Anonymous said...

Tuan memang Rider sejati hingga kini

Hatimi Tahirruddin said...

wah menarik cerita batu tiga dah keluar....terbaik bro... :)