BELAJAR BAHASA JAWA Dengan Mudah # 4 | Tirana Aduka
Custom Search

Saturday, July 28, 2012

BELAJAR BAHASA JAWA Dengan Mudah # 4

BELAJAR BAHASA JAWA Dengan Mudah # 4


Bismillahhirrohmanirrohim......



BELAJAR BAHASA JAWA  Dengan Mudah

BELAJAR BAHASA JAWA  Dengan Mudah dengan menyebut suku kata dengan 
betul berpandukan ayat yang di berikan


Ayat dalam Bahasa Jawa

KABARE ..?  SEKO NDHI....?  NGOLEK SOPO.....?






KA            DIBUNYIKAN SEPERTI BIASA ' KA'


BA            DIBUNYIKAN SEPERTI BIASA ' BA'  alif ba ta  ambil bunyi ' ba'

RE            Do Re Mi Fa So La    ambil bunyi ' Re'


SE            DIBUNYIKAN SEPERTI BIASA  ' SE'  Semut api menggigit sakit ambil bunyi se
KO           DIBUNYIKAN SEPERTI BIASA 'KO '  Kopi itu sedap ambil bunyi ko


NDHI        Rumah Ali berada di hujung kampung  'ambil bunyi ' di'  tebalkan sebutannya

NGO         DI BUNYIKAN SEPERTI BIASA 'NGO'        


SO           DI BUNYIKAN SEPERTI BIASA 'SO '  'I saw you take my book ' ambil bunyi saw
PO           DI BUNYIKAN SEPERTI BIASA ' PO'  Polis itu berkereta baru ambil bunyi po





Maksud Ayat Di atas Dalam Bahasa Malaysia;

APA KHABAR...? DARI MANA...? CARI SIAPA....?















15 comments:

QasehnyaRania said...

haha..belajaq bahasa jawa leh pitam..tp suka dengaq dorang cakap...;)

selamat berbuka

jom singgah sini
http://lobaksusue.blogspot.com/2012/07/peserta-masterchef-follow-qr.html

TiranaAduka said...

QasehnyaRania

Usah pitam dan fenin...santai santai je.......relexs...

Thanks.....OK...

Anonymous said...

I like this blog its a master peace ! .

azieazah said...

Terimakasih berkongsi info.
Kata orang, bahasa Jawa ni ada yg halus, ada yg kasar. Mcm bahasa lain juga lah agaknya, kan?
Seronok kalu bleh cakap banya dialek bahasa ni. Pegi mana pun mudah dan orang suka.
Kak Azie ni, bahasa Banjar pun tak lepas lepas lagi.. adehh.

TiranaAduka said...

#azieazah

Alhamdulillah...sama-sama sis

memang betul tu sis ada yg halus dan ada yang kasar TiranaAduka ambil yg biasa digunakan di seluruh tempat...yg simple2 je.....

Wah sis banjaros rupenya.....


* Belum bisa bergawik leh ni.....
Sis....belum wagas lagik.....

Kesuma Angsana said...

susah nk faham, tp suka dengar org cakap hehe waras tak ari ni !

Anis Nisa (SH) said...

waras..hihi..nisa paham bahase jawa,tapi klau ngomong tu,kureng sikit..:D

TiranaAduka said...

#KA......
Bunyikan comelkan sis....
Alhamdulillah sihat je.....

#Anis Nisa
Yang penting kita faham..kalau ada orang mengutuk leh tau...ooooooo dia kutuk kita erk......

Yana Aina said...

salam kenal .. dh polo. heheh mak yana faham org klu ckp jawa ngn dia. tapi dia xreti nk ckp jawa. ^^

TiranaAduka said...

#Yana aina

huhuhu..tak pe yang penting faham apa yang di kata..kalau tak faham boleh bukak blog nie ..ada perkataan yang boleh di rujuk..

Terima kasih sudi singgah.....
happy blogging and smile
always

Anonymous said...

@azieazah

sedikit pembetulan istilah, dialek atau dalam loghat tak sama level dengan bahasa, dialek levelnya rendah lagi daripada bahasa, contoh bahasa melayu ada dialek/loghat kelantan, terengganu, kedah, riau etc. tapi bahasa jawa dan banjar bukan dialek kerana hubungan kedua2 bahasa ni dengan bahasa melayu adalah sekadar bahasa serumpun. sebagai analogi dialek ni macam adik beradik, bahasa serumpun ni pulak macam sepupu-sepapat.

ninest123 said...

ray ban sunglasses, louboutin, oakley sunglasses, nike free, kate spade outlet, air max, michael kors, longchamp outlet, louis vuitton outlet, louboutin outlet, nike free, longchamp outlet, air jordan pas cher, ugg boots, tiffany and co, nike outlet, sac longchamp, tory burch outlet, nike air max, louis vuitton, longchamp pas cher, polo ralph lauren outlet, oakley sunglasses, jordan shoes, replica watches, uggs on sale, louboutin shoes, ray ban sunglasses, prada handbags, ugg boots, oakley sunglasses, louis vuitton, tiffany jewelry, oakley sunglasses, louboutin pas cher, christian louboutin outlet, replica watches, polo ralph lauren outlet, burberry, nike roshe run, nike air max, ray ban sunglasses, chanel handbags, cheap oakley sunglasses, louis vuitton outlet, prada outlet, louis vuitton, gucci outlet, longchamp, ralph lauren pas cher

ninest123 said...

lululemon, kate spade handbags, michael kors outlet, replica handbags, hermes, michael kors, ray ban pas cher, tn pas cher, nike blazer, burberry outlet online, nike free run uk, true religion outlet, timberland, vanessa bruno, ralph lauren uk, new balance pas cher, michael kors, burberry, ray ban uk, coach outlet, true religion jeans, hollister pas cher, north face, oakley pas cher, air force, ugg boots, true religion jeans, abercrombie and fitch, nike roshe, sac guess, vans pas cher, lacoste pas cher, mulberry, coach purses, coach outlet, true religion jeans, michael kors outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, michael kors outlet, michael kors, nike air max, hogan, converse pas cher, nike air max, hollister, ugg boots, north face, michael kors, nike air max

ninest123 said...

insanity workout, mac cosmetics, hollister, gucci, timberland boots, celine handbags, longchamp, vans, mcm handbags, valentino shoes, nfl jerseys, herve leger, asics running shoes, beats by dre, hollister, instyler, ray ban, nike roshe, ralph lauren, hollister, ghd, louboutin, abercrombie and fitch, nike air max, converse outlet, new balance, reebok shoes, soccer shoes, baseball bats, p90x workout, nike huarache, babyliss, birkin bag, nike air max, giuseppe zanotti, nike trainers, lululemon, ferragamo shoes, iphone cases, oakley, soccer jerseys, vans shoes, bottega veneta, wedding dresses, chi flat iron, mont blanc, converse, north face outlet, north face outlet, jimmy choo shoes

ninest123 said...

doudoune canada goose, bottes ugg, ugg,ugg australia,ugg italia, moncler, replica watches, louis vuitton, canada goose uk, thomas sabo, canada goose, toms shoes, moncler, pandora charms, canada goose outlet, sac louis vuitton pas cher, supra shoes, moncler, montre pas cher, canada goose, canada goose, moncler outlet, swarovski, ugg boots uk, links of london, ugg pas cher, moncler, lancel, canada goose outlet, karen millen, louis vuitton, barbour, pandora jewelry, wedding dresses, coach outlet, juicy couture outlet, marc jacobs, louis vuitton, juicy couture outlet, pandora charms, louis vuitton, moncler, hollister, barbour jackets, ugg,uggs,uggs canada, pandora jewelry, moncler, canada goose, swarovski crystal, moncler