Sakit Itu Hikmah | Tirana Aduka
Custom Search

Friday, July 13, 2012

Sakit Itu Hikmah

TiranaAduka
Tirana Aduka
Bismillahhirrohmanirohim.........
         Syukur kehadrah Allah S.W.T......selesai hari ni sessi rawatan sususlan TiranaAduka di salah sebuah Hospital...semua berjalan dengan lancar dan baik....syukur....
Ditemani oleh Isteri tercinta....susah senang bersama......syukur TiranaAduka.......


           Teringat ketika aku masih kecil....bila deman....abah sering membuatkan aku sejenis ubat.....waktu itu...tiada farmasi...ada klinik tapi jauh.....hospital.......tersangat  jauh......Abah menggunakan kaedah rawatan tradisional yang di pelajari olehnya ...mungkin turun-temurun......
Berbentuk cecair...warnanya hijau pekat....asalnya seperti halia tetapi baunya....seperti dahan pokok getah yang baru di tebang...


          Proses untuk menghasilkan ubat amat mudah dan tumbuhan itu tumbuh meliar di persekitaran rumah  atok......Bermula dengan mencabut pokok tersebut.....pokoknya bersaiz kecil....seperti pokok halia....Ubinya di cuci terlebih dahulu sebelum di parut menggunakan kukur tangan....
Hampasnya di perah dan diambil airnya.....diolah seperti mengambil santan kelapa....kemudian Air itu diminum dan dijadikan ubat deman aku ketika itu....

         Rasanya amat pahit.pahit sepahit-pahitnya.......Kalau dalam cawan....suku cawan sudah memadai....
Nama pokok tersebut  LEMPUYANG.......dalam bahasa english atau bahasa saintifiknya....erm.....
Air lempuyang itulah yang ku minum jika aku demam.......




Surat cuti Sakit
Kini segalanya terlah berubah..........kemudahan dan prasarana yang selesa ada dimana-mana.....
TiranaAduka bersyukur dapat menikmatinya.....
Syukur Alhamdulillah............ ------>.TEMUJANJI SELANJUTNYA

33 comments:

ieyna94 said...

assalamualaikum, salam ziarah dr sy Ieyna..
dtang berkunjung utk membaca entry ini..
nice sekali ya..sy suka..
perkongsian yg bagus =)

TiranaAduka said...

#ieyna94
Terima kasih TiranaAduka ucapkan
Dan terima kasih sekali lagi sudi singgah blog ini....

Yuni Aisyah said...

Assalamualaikum tiranaAduka....terima kasih diatas kunjungan ke blog sy....:)

salam kenal...selamat berblogging...smg ukhwah sesama blogger akan bkekalan...:)

Cepat sembuh ye tiranaAduka...moga ALLAH melimpahkan kesihatn yg baik pada kamu..

TiranaAduka said...

#Yuni Aisyah
Waalaikum salam wbth....
Terima kasih

5zol said...

setiap pnyakit ada pnawar melainkan mati... dan sakit itu penghapus dosa-dosa kecil...

TiranaAduka said...

#5zol...
Betul tu.....
Thanks singgah

Chic Na said...

semoga cepat sembuh. Insyaallah.

TiranaAduka said...

#Chic Na
Terima kasih.......
InsyaAllah

~~oOpEt~~ said...

semoga cepat sembuh :)

TiranaAduka said...

#~~oOpEt~~
Terima kasih..Amin
Ya Allah perkenankanlah permohonan hamba mu ini......

Cik Marble..! said...

semoga cepat sembuh ye...=)

TiranaAduka said...

#Cik Marble
Terima kasih cik marbele....Amin yarobbalalamin

MyMy said...

ehh nama TiranaAduka ni nama tuan belog or nama anak?

semoga tuan belog ini cepat sembuh yaa..

sakit kita kerana Allah itu sayang kita.. bukan semua orang dapat merasa sakit pada waktu yang singkat begini..

TiranaAduka said...

#mymy
Thanks sudi singgah
Tirana aduka adalah nama samaran Tuan Punya blog nie......Ok,,je panggil tirana pun boleh...

Terima kasih....amin yarobbalalamin

Itulah sebenar maksud yang tersirat...

Ummi Iman said...

Skrg dah sihat ke? Kena jaga pemakanan. Take care

TiranaAduka said...

#Ummi Iman
Hampir sembuh.....alhamdulillah..
Thanks sis nasihat tu
Dalam pantang nie sis

Bella Nabilah said...

salam..
semoga cepat sembuh :D
Allah bagi sakit sebab Allah syang kita..
terima kasih ats knjungan ke blog saya.

Bella Nabilah said...

salam..
semoga cepat sembuh :D
Allah bagi sakit sebab Allah syang kita..
terima kasih ats knjungan ke blog saya.

TiranaAduka said...

#Bella Nabilah
Salam kembali
Terima kasih amin.......
Sama-sama dan
Terima kasih dari saya sudi singgah ke blog saya jua....

Masmira Masri said...

tq sbb sudi dtg melawat blog sy....=)

TiranaAduka said...

#Masmira Masri
sama-sama, tq juga dari saya

Niswatus Solikah Samik said...

semoga saudara cepat sembuh... :)

air lempuyang. ya, sangat2 pahit sbb anis pun penah minum! :D

TiranaAduka said...

#Niswatul Solikah Samik

Terima Kasih

Erm....tak sangka ada jua yang pernah rasa air lempuyang.....memang pahit sangat rasanya

siti naqiah said...

tengs dtg blog kite..get well s0on dear =)

TiranaAduka said...

#siti naqiah

Welcome dear ...
thanks juga sudi singgah

j-QAF SK SULAIMAN said...

kami datang snggah..semoga cepat sembuh

TiranaAduka said...

#j QAF SK SULAIMAN

Terima kasih cikgu.....
Amin

galedeg said...

assalamualaikum, salam ziarah dr Galedeg
datang jauh jauh dari indonesia.. membawa salam persahabatan ...
..saya doain semoga sakitnya cepat sembuh yaa..
semangat.. semangat

TiranaAduka said...

#geledeng

waalikumsalam....
Thanks...
salam kenal jua dari saya..
Terima kasih.....
amin amin main

Rafidah Mohamad said...

assalamualaikum..
thanks ea atas kunjungannya..
nice entry.. =)

btw, salam Ramadhan..

TiranaAduka said...

#Rafidah Mohamad

Waalaikumsalam.....

welcome....
terima kasih


Salam ramadhan jua....

uncle said...

uncle singgah disini baca kesah taruna....air lempuyang? uncle tak pernah minum..kalau air ketum tu selalu lah buat penawar diabetic....

taruna demam biasa ker..atau demam lain-lain ..sampai 21 hari cuti...lama tuuu err..kata kat orang..uncle cuti rasanya lagi lama sampai 2 bulan huhuuuuu

TiranaAduka said...

#Uncle...

Thanks uncle sudi singgah...
oh...
Ada dalam blog nie....
nanti saya komen kt tempat uncle tau..

Tunggu....................