Sekadar Bercerita | Tirana Aduka
Custom Search

Monday, April 22, 2013

Sekadar Bercerita

 Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani...

Terlebih dahulu Tiranaduka memohon jutaan ampun dan maaf... andainya terkasar bahasa dalam post ini..dan menyinggung mana-mana pihak  secara langsung atau secara tidak langsung
TiranaAduka mendapat satu panggilan telifon petang tadi..
panas rasanya telifon TA menjawap pertanyaan nya..  lama  sangat  berbual bicara...maaf sekali lagi dari TiranaAduka
Menyatakan yang dia amat pelik dan seribu satu pertanyaan yang berbuku di minda dan hatinya..
( Amat ) bukan nama sebenar..amat mencintai tentang modifikasi kereta dan pengubahsuaian kereta. keretanya amat cantik dan tak perlu berbelanja mahal untuk cantik ....TiranaAduka tak berapa pandai nak menghuraikan bagaimana pecinta kereta ini...

Amat  (bukan nama sebenar ) amat aktiv di MUDAH.com dan lelong.com
mencari spare-part keretanya  ( bahagian engine dalaman ) yang amat susah dan jika ada pun amat mahal harganya...
Amat mengunjungi blog TiranaAduka atas nasihat teman wanitanya yang kebetulan mengunjungi blog pician ini tempoh hari  ...dan terjumpa sesuatu di side bar kanan blog TiranaAduka , lalu berurusan dan urusniaga berjalan dengan lancar...syukur alhamdulillah...

Yang menjadi musykil di hatinya....adakah Tirana Aduka mendapat komisyen atas penjualan barang tersebut..?
Jawapan yang di berikan oleh TiranaAduka adalah .. ( gelak dulu TA )...Saya hanya mendapat RM10 yang di masukkan di bak akaun sahaja dan saya tidak memperolehi sebarang komisyen atas apa-apa urusniaga tersebut..

Oleh kerana kurang yakin dengan jawapan yang TiranaAduka berikan.. dia menelifon ke tempat yang Amat berurusan tadi...Soalan yang sama di tuju...Jawapan tetap sama

Mati-mati dia nak kepastian.
Amat bertanya lagi...dan antara soalan-soalan yang sempat TA ingat....

Apa yang TA dapat dengan RM10 tu...rugi la macam tu... ( Amad )
Kerana Pada awal pembabitannya adalah untuk menolong seorang sahabat.....kalau Amad nampak rugi dari segi wang ringgit,,saya rasa saya untung sangat dari segi pahala..

Mengapa tak letak harga RM50 ke RM100 ke..? (Amad)
Sebab saya tak menggunakan hosting/ domain sendiri dan harga itu amat berpatutan..buat apa mahal-mahal kalau dalam setahun hanya ada seorang sahaja yang nak letakkan link kat  blog pician kita ni..

Bagaimana mereka yakin dengan blog ni..? ( Amad )
Saya Tak meyakinkan mereka ..sebaliknya saya buka sedikit ruang untuk mereka menonjolkan diri atau promosikan webs /blog mereka.. mereka lebih profesional dari TA..

Siapa mereka.. yang nak promosikan di blog TiranaAduka? (Amad )
Permulaan saya ceritakan pada sahabat handai...dan rakan-rakan yang rapat..kalau mereka tiada adik beradik mereka ada atau sepupu mereka ada...

Itulah serba sedikit kisah panggilan telifon oleh Amad  ( bukan nama sebenar ) pada TiranaAduka



1. Berapa Ramai di kalangan pembaca yang boleh ingat BERITA KAKI semalam atau 2 hari lepas.?

Begitulah sedikit gambaran tentang ' mempromosikan di blog'  Jika hari ini selera kita tak nak makan mee goreng..sapa tahu dalam 100 orang ada yang nak makan..? Tak kira di mana kita promosikan di blog ini atau di mana-mana blog
Kadang melalui blog dengan kunjungan dengan kerap..boleh di 'mark' untuk sesuatu perkara atau teringat di blog itu ada ini dan ada itu..

Mempromosi dengan huraian mengenai sesuatu website atau blog, dengan link yang tertera di blog ..
Kalau hari ini tak di klik..lama kelamaan akan di klik juga..

Pernahkah anda mengIKLANKAN sesuatu di AKBAR / surat khabar.. Jika anda tidak pernah..TA ceritakan sedikit
Untuk ruangan yang memerlukan     beberapa CM    x   beberapa CM     untuk sekali cetakkan ( Hanya sekali di cetak dan tak akan diulang ) warna hitam putih sahaja harga bewarna lain.. harga maksimum adalah RM35 
Semakin besar semakin mahal...mampukah ANDA...? Berbaloikah..? ada BRAN..?

Itu baru satu surat khabar..kalau ada 10 suratkhabar x 10 x hari-hari..berapa jumlahnya..?
Secara tak langsung blog mendapatangkan pendapatan sampingan atau blog menjana income..sikit-sikit lama-lama jadi bukit dan purlu di ingat setiap rezeki yang di berikan pada kita bukanlah sepenuhnya hak kita mutlak...ada hak-hak yang perlu kita agihkan...

Jika kita berburu KLIK untuk webs/blog kita nanti TA ajarkan......Insya-Allah...







7 comments:

Remy hazza said...

betul kata bro...kekadang manusia nie ada yg dia terlepas pandang... apa apa pun bro dah buat yg terbaik......

eimah siti said...

dah macam wartawan menyoal..huhu.. =_="

cik azLyzah⊙.☉ said...

Sikit2 lama2 jadi bukit...cik punya nuffnang sikit2 je.tak penah bertambah2 lagi..hahahhaaa

Ummi Iman said...

Susah juga bila ada org mempersoalkan apa yg kita buat.

BUNDA a.k.a KN said...

yang penting tuhan tahu niat dan apa yg kita buat..

Aziela said...

Sekurang2nya, kita membuka peluang itu kan.. Win-win situation

Remy hazza said...

insyaAllah bro...dari sedikit menjadi bukit...lama2 akan rasa berbaloinya usaha kita tu....